☰ Menu

Vizeler Yardım Merkezi
+90 232 425 4943

Kanada Vizesi Nedir - Kanada Vizesi Nasıl Alınır - Kanada Vizesi İçin Neler Gerekir

 

Kanada ülkesine seyahat planı olan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kanada vizesine tabidir. Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaport, Hususi (Yeşil) Pasaport, ve Diplomatik (Siyah) Pasaport hamilleri Kanada’ya yapacakları kısa ya da uzun fark etmeksizin tüm seyahatlerde Kanada Büyükelçiliği'ne vize başvurusunda bulunmak zorundadır. Türkiye sınırları içerisinde Kanada vizesini değerlendirme ve onay verme yetkisine sahip bir adet dış temsilcilik bulunmaktadır. Kanada Ankara Büyükelçiliği Kanada vize başvurusunu değerlendirmekte ve Kanada vatandaşlarının pasaport, evlenme, noter, doğum, ölüm, nüfus cüzdanı, askerlik ve vize işlemlerini yürütmektedir. Bu temsilcilik aynı zamanda göçmenlik işlemleri ile ilgilenmekte ve Türkiye-Kanada ilişkileri ile yakından ilgilenmektedir.

Kanada vize başvurusunda bulunmak isteyen kişiler seyahat amacına göre vize türü seçmeli ve büyükelçiliğe müracaat etmelidir. Ancak büyükelçilik vize başvurusunu doğrudan kabul etmemektedir. Kanada vize başvurusunda bulunmak isteyen kişiler yetkili Vize Merkezleri aracılığıyla vize başvurusunu yapabilmektedir. Haziran 2013 tarihinden itibaren uygulamaya giren bu sistem ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kanada vizesi işlemlerini alanında uzman ve akredite edilmiş vize hizmet noktaları ile tamamlamaktadır.

Vize başvurusunda bulunmak isteyen kişiler büyükelçiliğin öngördüğü evrakları eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlamalıdır. Birbiri ile uyumlu olmayan belgeler vize reddine neden olabilir ve kişinin seyahat planından geri kalmasına neden olabilmektedir. Özellikle vize yetkilisinin vize başvuru sahibini tanıyacağı evrak olan Kanada vize başvuru formu usulüne göre hazırlanmalıdır. Bu noktada Vize Merkezlerinden danışmanlık hizmeti alınabilir ve olası bir vize reddinin önüne geçilebilir.

Kanada Vize Türleri

Kanada vize türleri vize başvurusunda bulunacak kişinin seyahat amacına göre değişmektedir. Seyahat amacına uygun olmayan vize başvuruları Kanada Büyükelçiliği tarafından ret almaktadır. Kanada’da ikamet eden bir akrabasını ya da arkadaşını ziyaret etmek isteyen kişiler Aile/Arkadaş Ziyareti vizesine, seyahat amacı turizm olan kişiler ise Kanada Turistik vizesine başvurmalıdır. Kanada vizesi türleri ile ilgili detaylı bilgi aşağıda verilmiştir.

  • Kanada Turistik Vize

  • Kanada Ticari Vize

  • Kanada Aile/Arkadaş Ziyaret Vizesi

  • Kanada Transit Vize

  • Kanada Öğrenci Vizesi

  • Kanada Oturum İzni

  • Kanada Vatandaşlık

Kanada Vizesi Geçerlilik Süresi

Kanada Büyükelçiliği'ne vize başvurusunda bulunan kişiler vize türüne göre Kanada vizesi almaktadırlar. Bundan dolayı Kanada vizesinin geçerlilik süresi vize türüne göre değişmektedir. Kanada turistik, ticari, aile/arkadaş ziyareti vizeleri kişiye 6 aya kadar Kanada’da konaklama hakkı vermektedir. Konaklama süresi 6 ayı geçen kişilerin uzun süreli vize türüne başvurması gerekmektedir. Kanada’da eğitim ya da iş gibi nedenlerle uzun süre kalmak isteyen kişilerin oturum izni veya çalışma izni alması gerekmektedir.

Konaklama süresine göre ve seyahat amacına göre başvurulması gereken Kanada vizesi için yetkilendirilmiş vize merkezlerinden danışmanlık hizmeti alınabilmektedir. Kişi Vize türüne göre değişen evrak listesi için durumunu bildirebilir ve Kanada vize başvuru süreci ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşılabilmektedir.

Kanada Vizesi Değerlendirilme Süresi

Kanada Ankara Büyükelçiliği tarafından değerlendirilmekte olan Kanada vize başvuruları 10-12 iş günü içerisinde açıklanmaktadır. Ancak büyükelçilikte görevli olan vize yetkilisi kişinin vize başvuru evraklarını eksik olarak değerlendirebilir ve ek evrak talep edebilir. Bu durumda vize başvurusunun değerlendirilme süresi uzayabilmektedir. Ayrıca diğer vize başvuruları ile oluşan yoğunluk ya da konsolosluğun resmi tatilde olması gibi nedenler de vize başvurusunun değerlendirilme süresini uzatabilmektedir. Tüm bu süreç göz önüne alındığında Kanada vize başvurusunun değerlendirilme süresi 35-40 iş gününü bulabilmektedir.

Kanada vizesinin değerlendirilme süresini göz önüne alarak vize başvuruları seyahat tarihinin en az 1 ay öncesinden tamamlanmalıdır. Vize başvurusunun açıklanma süresi geciktiğinde kişi seyahat planlarından geri kalabilir.

Kanada Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kanada vize başvurusunda öncelikli olarak tüm evrakların usulüne göre hazırlanması gerekmektedir. Şahsen imza ve tarih atılmalı ve ardından Büyükelçiliğe sunulmalıdır. Büyükelçilikte görevli yetkili vize başvuru evraklarınızı eksik olarak değerlendirir ve ek evrak talebinde bulunursa gerekli evrakı zaman kaybetmeden ibraz etmeniz gerekmektedir.

  • Kanada vizesinde pasaportunuzun geçerlilik tarihinin seyahat bitiş tarihinin en az 6 daha ileride olması gerekmektedir. Eski ve yıpranmış pasaportlar vize reddine neden olabilmektedir.

  • Kanada vize başvuru formu için Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu (CIC) resmi internet sitesi üzerinden başvuru sahibi adına hesap açılması gerekmektedir.

  • Online olarak doldurulan Vize Başvuru Formu eksiksiz ve tutarlı bilgiler ekseninde doldurulmalıdır. Kanada vize başvuru formu İngilizce ya da Fransızca dillerinde doldurulabilir. Vize başvuru formunda yer alan tüm soruları cevaplandırmalı ve özellikle kimlik bilgilerinizin pasaporttaki ile aynı olması gerektiğine dikkat etmelisiniz. E-posta adresinin yazılması zorunlu alanlardan biridir. Tüm soruları cevaplandırdığınızda başvuru tarihi ve elektronik imza kısımlarını da doldurmalı ve onaylamasınız. Bu esnada beyan ettiğiniz tüm bilgileriniz bir barkoda yansıtılmaktadır. Formun çıktısını alırken barkodla herhangi bir hata oluşmadığından emin olmalısınız.

  • Kanada 2021 yılında parmak izi uygulamasına tabii olan ülkeler arasına katılmıştır. Bundan dolayı biyometrik veri beyanında bulunmak zorunludur. Son 10 yıl içerisinde biyometrik veri beyanında bulunmuş kişilerin bu işlemi tekrardan yaptırması zorunlu değildir. Ancak bu durumda bile kişiden tekrardan veri beyanında bulunması istenebilir. Yetkili vize merkezleri ile görüşebilir ve sistemdeki bilgilerini sorgulatabilirsiniz. Biyometrik veri beyanı için gerekli olan randevuyu aynı şekilde yetkili vize merkezleri ile irtibata geçerek alabilirsiniz.

  • Kanada’ya girişiniz sırasında gerekli evrakları yanınızda bulundurmanız sınır kapısında sorun yaşamamanız adına oldukça önemlidir. Görevli memur ülkeye girişiniz sırasında Sağlık Raporu, Sabıka Belgesi, Çalışma Belgesi, İşveren İzin Yazısı, Kanada seyahat masraflarını karşılayacak maddi meblağ ve Davetiye Mektubu gibi dokümanları görmek isteyebilir. Bunun yanında pasaportunuzu da seyahatiniz boyunca yanınızdan ayırmamanız gerekmektedir. Gerekli evrakları görevli memura ibraz ettikten sonra ülkeye girişinizi rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Kanada Vize Ücreti

Kanada vize ücreti vize başvurusunda bulunduğunuz türe göre değişmektedir. Kanada Büyükelçiliği tarafından belirlenen vize ücretini gerekli kurumun banka hesabına yatırmalı ve ödeme dekontunu vize başvuru evrakları ile beraber konsolosluğa sunmalısınız. Kanada vize bedeli konsolosluk harcı, biyometrik veri beyanının sisteme geçirilmesi için gerekli olan sistem ücreti ve vize başvurusunda aracılık yapan vize şirketinin hizmet bedeli olarak belirlenmektedir. Kanada vize ücreti vize reddi gibi olumsuz bir durumda geri iade edilmemektedir.

Vize reddi almamak ve zaman kaybetmemek adına tüm işlemleri usulüne göre tamamlamalısınız. Kanada Büyükelçiliği evraklarınızda bir hata görebilir, maddi durumunuzu yeterli olarak değerlendirmeyebilir ya da seyahat amacınızı vize başvurusunda bulunduğunuz vize türü ile ilgili bulmayabilir.

Bu durumda vize reddi alabilir ve planladığınız seyahat tarihinden geri kalabilirsiniz. Kanada Büyükelçiliği vize reddini açıklayabilir ya da bunu gizli tutma kararı da alabilir. Vize ret nedeniniz açıklandığında ikinci defa başvuru yaparken bu nedeni ortadan kaldırmalısınız. Vize itiraz dilekçesi oluşturabilme ve karara itiraz etme hakkınız da bulunmaktadır.