☰ Menu

Vizeler Yardım Merkezi
+90 232 425 4943

İspanya Vizesi Nedir - İspanya Vizesi Nasıl Alınır - İspanya Vizesi İçin Neler Gerekir

 

İspanya Vize Türleri

İspanya, diğer pek çok Avrupa Birliği ülkesinde olduğu gibi seyahat etme amacınıza göre farklı vize türleri veren ülkeler arasında bulunuyor.

C Tipi (Kısa Süreli) Vize

Schengen vizesi kapsamında olan C tipi vize ile İspanya’da 90 güne kadar kalabilir, turistik ya da kültürel faaliyetlerde bulunabilirsiniz. Eğitim faaliyetleri, tedavi maksatlı ziyaretler gibi durumlar içinde kullanılabilen bu vize en sık başvurulanlar arasındadır.

Schengen Vizesi Nedir?

Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmını kapsayan Schengen vizesi Avrupa Birliği ülkeleri arasında pasaportsuz ve serbest seyahat imkanını ifade eder. Schengen üyesi ülkeler dışında Avrupa’yı ziyarette bulunmak isteyen insanların bu vizeyi almaları bu ülkelere giriş için zorunludur. Schengen’e dahil Avrupa Birliği ülkeleri ise şunlardır: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Yunanistan.

Schengen vizesi ile giriş yapılan ülkelerden biri olan İspanya’ya umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi T.C. vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde ziyarette bulunabilirler. Devlet adına çalışanların sahip olduğu hususi pasaport (yeşil) sahipleri ve diplomatik ayrıcalıklar sağlayan siyah ve kırmızı pasaport sahipleri ise 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf bir şekilde ülkeye giriş yapabilirler. 5 yıllık çıkartılan ve içinde bulunulan görev süresini kapsayacak şekilde düzenlenen hizmet (gri) pasaport sahipleri ise vizeden muaf olarak İspanya’ya giriş yapabilirler.

İspanya Turistik Vizesi

90 günden daha az süreyi kapsayan turistik vizeler İspanya’ya seyahat etmek isteyenlerin başvurduğu vize türleri arasındadır. Bu vizeyi alabilmeniz için amacınızın sadece turistik olması ve davet üzerine ülkeyi ziyarete gitmiyor olmanız gerekir.

İspanya Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri

İspanyol bir firma tarafından davet edilmeniz üzerine başvuruda bulunabileceğiniz bu vize türü ile ülkede maksimum kalabileceğiniz gün sayısı 90’dır. Konferans, fuar ve toplantı gibi ticari faaliyetler için yapılan başvurularda bu etkinlikler ile ilgili bilet ve rezervasyon belgeleri kontrol edilmektedir.

İspanya Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi

İspanya’da yaşayan arkadaş, akraba ya da aile bireylerinden alınacak bir davetiye ile başvurabileceğiniz bu vize ile yine ülkede kalabileceğiniz gün sayısı 90’dır.

İspanya Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi

Kültürel, sportif ya da konferans gibi çeşitli faaliyetler için ülkeyi ziyaret sebebi var ise bu etkinliklere dair davetiye, doküman ya da belgelerin vize başvurusu esnasında hazır olması gerekir.

İspanya Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vizesi

Öğrenim sebebiyle İspanya’ya gitmek isteyen kişilerin 90 gün kadar ülkede kalabilecekleri vize başvuru türlerinden biridir.

D Tipi (Uzun Süreli) Vize

İspanya’da uzun süre ikamet edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvurması gereken D Tipi (Uzun Süreli) Vize konsolosluk tarafından süreli ve süresiz ikamet olanakları olarak iki farklı şekilde verilir. Kısa süreli ikametler 90 günden daha az kalma imkânı tanır ve İspanya’da çalışma iznini kapsamaz. Fakat kalış amacınız doğrultusunda ikameti yenileme şansınız vardır. Uzun süreli vize sahipleri ise süresiz ikamet ve çalışma hakkına sahip olurlar.

İspanya Transit Vizesi

Schengen kapsamında transit vize talep eden ülkelerden biri olan İspanya’ya giriş yapabilmek için transit vize başvurusunda bulunmak gerekir.

İspanya Vize Başvuru Şartları Nelerdir?

Avrupa Birliği ve Schengen grup üyesi olması dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize talep eden İspanya, başvuruların tercihen bizzat yapılmasını istiyor. İstanbul ya da Ankara başkonsolosluklarından yapılacak olan bireysel başvurular da çoğu vize türü için en az 15 gün önce randevu alınması gerekiyor.

  • İspanya Büyükelçiliği veya İspanya konsolosluğuna çağrıldığınızda istenen belgelerin elden ve eksiksiz olarak teslim edilmesi gerekiyor.

  • Vize işlemleri sırasında pasaportunuzun son 10 yıl içinde alınmış ve en az 3 ay 15 gün geçerlilikte olması gerekir.

  • Pasaport haricinde istenen diğer evraklar da ise maksimum 3 ay içerisinde alınmış olması şartı bulunur.

  • Bundan eski evraklar vize reddine sebebiyet verecektir.

  • Daha önce Schengen vizesine başvurmamış adaylar 25.09.2014 tarihi ile birlikte başvurularında parmak izi oluşturmak zorundadır.

  • Pasaport geçerlilik sürelerinde en az 10 yıl arayan İspanya bundan eski pasaport sahiplerine vize vermemektedir.

İspanya Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

İspanya’ya seyahat etmek isteyen işsizler, sigortalı çalışanlar, doktorlar, esnaf-sanatkârlar ve serbest meslek mensupları, avukatlar, eczacılar, mühendisler, diş hekimleri, öğrenciler ve şirket sahipleri kendilerinden istenen belgeler ile birlikte vize başvurusunda bulunmak durumundadır.

Bu belgeler;

  • Pasaport (vize başvurusu esnasında son 10 yıl içerisinde alınmış çipli pasaport olması ve en az iki adet boş sayfası bulunması gerekir)

  • İspanya vize başvuru formu (sadece başvuru yapan kişi tarafından imzalanmalıdır)

  • Kimlik fotokopisi (T.C kimlik numarasının net olması şarttır)

  • Ulaşım Bilgileri (İspanya’ya hangi vasıta ile gidilecekse buna ait evraklar, biletler gibi belgelerin olması)

  • Kalınacak adrese dair bilgiler (otel ya da benzeri yerlerde konaklama sağlanacaksa kaşeli ve imzalı otel rezervasyonu belgeleri)

  • Aile, arkadaş ziyareti veya ticari olmayan davetlerde aileden davetiye ve ticari seyahat ise davet eden şirket tarafından seyahat edecek kişiye gönderilmiş davetiye fotokopisi

  • Vize talep dilekçe detayları (bir firmada sigortalı olarak çalışıyorsanız şirketin antetli kâğıda basılmış kaşe ve şirket yetkilisi tarafından imzalanmış dilekçenin aslı.

  • Şirket ortağı veya şirketin tek yetkilisi iseniz de yine aynı evraklar)

  • Yurt dışı seyahat sağlık sigortası (En az 30.000 Euro değerinde)

  • Banka hesabı (bankada son 6 aylık zaman dilimini kapsayan ve vize başvuru tarihinden en fazla 1 hafta önce alınmış olan şirket ve şahsi ayrıntılı hesap ekstresi)

  • İş yeri evrakları (işverenler ve çalışanların hazırlamak zorunda olduğu evraklar; güncel vergi levhası fotokopisi, ortağı veya sahibi olduğunuz şirketin bağlı bulunduğu ticaret odasından alınmış orijinal oda ve faaliyet belgesi, imza sirküleri,

  • Ticaret Sicil Resmi Gazetesi’nde yayınlanmış şirket bilgilerinin olduğu ticari sicil gazetesi fotokopisi)

  • Çalışanlar için iş yeri belgeleri (güncel, barkodlu vergi levhası fotokopisi, çalıştığınız şirketin bağlı bulunduğu ticaret odasına ait ıslak imzalı ve kaşeli orijinal faaliyet belgesi, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesinde firma bilgilerinin ait olduğu sayfanın fotokopisi, muhasebeci ya da Sgk Genel Müdürlüğü’nden barkodlu Sgk işe giriş belgesi, e-devletten barkodlu Sgk tescil ve hizmet dökümü, başvurudan önceki son 3 aya ait ve şirket yetkilisi tarafından imzalanmış ıslak kaşeli maaş bordro örnekleri)

  • Çiftçiler için ziraat odalarından alınmış son 3 aylık çiftçilik belgesi, yine son 3 ay içerisinde alınmış mesleki onay belgesi, e-devletten barkodlu Sgk hizmet ve tescil dökümü, kapasite raporu belgesi

  • Emekliler için emekli maaşını gösteren orijinal belge ve son bir hafta içinde alınmış banka hesap özeti

  • Avukatlar için baro orijinal kaydı

  • Diş hekimleri için orijinal Tabipler Odası Kaydı

  • Eczacılar için diploma fotokopileri Sahip olunan ev, arsa gibi yerler varsa bunların tapu fotokopileri ve yine var ise araç ruhsatları Faiz ve kira geliri sağlayanlar için ise kira kontratı fotokopisi ve kira banka yolu ile ödeniyor ise kiranın yattığının görüldüğü son 6 ayı kapsayan kaşeli imzalı banka ekstresi ve bu ekstreyi imzalayan memurun imza sirküleri fotokopisi.

  • Faiz geliri sağlanıyor ise gelir sağlanan bankadan 6 aylık kaşeli imzalı vadeli hesap ekstresi, faizlerin yattığını gösteren belge ve bankanın imza sirküleri fotokopisi

Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerlidir?

Gelir belgesi olmayan öğrenciler, işsizler gibi ya da yeterli gelir elde edemeyen çalışanlar ya da şirket sahipleri İspanya vize başvurusu esnasında sponsor desteği alabilirler. Kurallar dahilinde belirlenen sponsorluk başvurularında sponsor olacak kişiler birinci dereceden akrabalar yani anne, baba, eş ve çocuklar olabilir.

Aylık düzenli bir geliri olmayan fakat banka hesaplarında yeterli bakiyeye sahip bu statüdeki kişiler vize sponsor desteğine ihtiyaç duymadan vize başvurusunda bulunabilirler.

İspanya Vize Ücreti Ne Kadar?

İspanya’ya seyahat etmek isteyenlerin vize başvuruları esnasında vize başvuru türlerine göre ödemesi gereken bazı ücretler bulunur. Bunlar İspanya vize randevu ücreti, İspanya konsolosluk harcı, danışmanlık ücreti, vize başvuru formu gibi ücretlerdir. Bunların yanı sıra ek fotoğraf ücreti, İspanya koordinasyon bedeli gibi ek ücretlerin de önceden ödenmesi gerekir.

  • İspanya Yetişkin Vize Ücreti: "x" USD’dır ve her başvuru da "x" USD hizmet harcı alınmaktadır.(lütfen güncel bilgi için sorun)

  • 6 ila 12 yaş arası çocuklar için ise vize ücreti "x" USD olarak belirlenmiştir.(lütfen güncel bilgi için sorun)

Randevu Nasıl Alınır?

İspanya vize başvurusu esnasında kısa süreli vize başvuruları İspanya konsolosluğu tarafından yetkilendirilen vize danışma merkezleri veya turizm acenteleri aracılığıyla yapılabilir. Uzun süreli vize başvuruları için ise konsolosluklara bizzat randevu talebi oluşturmak gerekir. Her iki durumda da randevu oluşturulmadan vize başvurusunda bulunulamaz.

Ankara, İstanbul ve İzmir şehirlerinde konsoloslukları ve büyük elçilikleri bulunan İspanya’ya vize randevu talebi oluşturabilmeniz için ikamet ettiğiniz şehrin hangi konsolosluğa bağlı olduğuna dikkat etmeniz gerekir. Vize randevularınızı seyahat etmeyi planladığınız tarihten en az 15 ila 17 gün öncesine alınması gerekmektedir.

Vize İşlemleri ve Takibi

  • İspanya’ya seyahatte bulunmak isteyenler için öncelikle ülkede geçirecekleri gün sayılarını belirlemeleri gerekir. 90 günden az yapılacak ziyaretler için C tipi Schengen vizesine, 90 günden uzun ziyaret planlayanlar için ise D tipi ulusal vizeye başvuruda bulunmak gerekmektedir.

  • Meslek gruplarına, gelir düzeylerine ve seyahat süresine göre belirlenen tüm evrakların eksiksiz, güncel ve hatasız olmasına dikkat edilerek randevu gününden önce hazırlanması gerekir.

  • Konsolosluğun belirlediği sıraya uygun şekilde hazır edilen belgeler aracı danışmanlık eden firmalar ile kısa sürede profesyonelce hazırlanabilir.

  • Tüm evraklar kontrollü bir şekilde noksansız hazır edildikten sonra başvuruda bulunacak aracı danışman firma ya da bizzat başvuru yapacak kişi adına uygun gün ve saatte vize randevusu alınır.

  • Vize randevuları konsoloslukların yoğunluğuna bağlı olarak 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Resmi tatiller bu süreyi kapsamaz.

İspanya Vizesi Kaç Gündür Çıkar?

İspanya vize başvuruları kategorilerine göre değişiklik gösterir. Turist vizeleri yaklaşık 5 ila 7 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. T.C. vatandaşlarının dışında, diğer ülke vatandaşları (Türki Cumhuriyetler) için de işlem süresi yaklaşık 15 gün kadardır.